NVLF
lid van
NVLF


Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie

De Spraakboom - Logopedie


Openingstijden

maandag: 8.00 t/m 17.00 uur
dinsdag: 8.00 t/m 17.00 uur
woensdag: 8.00 t/m 17.00 uur
Donderdag: Sneek Jeugdh. Friesl.
Vrijdag: 14.00 t/m 17.00 uur

Zaterdag: op afspraak
's avonds: op afspraak

Aanmeldingsformulier

Folder


Meten is weten

In het volgende stukje wordt u geïnformeerd over verschillende vormen van afwijkend mondgedrag. Tevens worden de oorzaken en gevolgen hiervan kort beschreven.

Waarom meten?

Het opmeten van de sterkte van de diverse spieren geven ons inzicht in het gebruik of misbruik van bepaalde spieren die een grote invloed hebben op de vormgeving van het orofaciale complex (gezichtsspieren). Het zal duidelijk zijn als er sprake is van een mondademing dat de m. orbicularis oris minder sterk ontwikkeld is. Immers de ‘onderlip’ hangt altijd naar beneden en de bovenlip is meestal iets naar boven gekruld. Als de sterkte van deze spier kunnen opmeten, weten we als logopedist welke oefeningen we moeten geven en de intensiteit en frequentie van de oefeningen. De logopedist doet oefeningen om de doelgerichtheid en effectiviteit bij een patiënt te kunnen kwantificeren. Als middel om de patiënten te motiveren is het meten van de spierkracht een zeer effectief hulpmiddel! (bron: Oromyofunctionele therapie (2), Meten is weten).

Meten is weten: Oro-myofunctionele Therapie (OMFT)

De orofaciale spieren (spieren in ons gezicht, in en rondom de mond) kunnen van grote invloed zijn op ons tand- en kaakstelsel.
Door afwijkend mondgedrag en gewoonten (tongpersen, mondademhaling, duim- speen- en/of vinger zuigen) kunnen deze spieren slap worden. Dat kan betekenen dat ze niet meer in evenwicht zijn en invloed kunnen hebben op de orthodontie behandeling.

Voorbeeld open beet

Zuiggewoonten

Duim- speen- of vingerzuigen komt zowel bij jongere als bij oudere kinderen en volwassenen voor. Het is algemeen bekend dat té intensief zuiggedrag leidt tot een afwijkende stand van de tanden en kaken.

Open mondgedrag

Hiermee wordt het ademhalen door de mond bedoeld. Normaal gesproken haalt men adem via de neus. Door mondademing gaat de functie van de neus (bevochtigen, verwarmen en reinigen van de ingeademde lucht) verloren. Dit kan vaak terugkerende infecties in de keel (keel – en/ of amandelinfecties tot gevolg hebben. Daarnaast kunnen oorontstekingen voorkomen worden. Naast infecties heeft het open mondgedrag ook invloed op de stand van de tanden en het tandvlees.
Indien de druk van de lippen op de tanden wegvalt doordat iemand open mondgedrag vertoont, gaan de tanden naar voren staan. Het tandvlees wordt dan rood en gaat ontsteken. Verder is er een grotere kans op cariës (gaatjes).

Bijtgewoonten

Vinger- nagel of lipbijten en tandknarsen
kan schadelijke invloed hebben op het kaakgewicht, waardoor de spieren overbelast worden. De stand van de tanden en kiezen kan hierdoor ook worden veranderd.

Stoppen met zuiggewoonten helpt

Door de behandeling is de patiënte gestopt met vingerzuigen. De stand van de tanden is veranderd. Er is geen open beet meer te zien. Door oro- myofunctionele therapie zal de orthodontie behandeling worden ondersteund om latere relaps (terugvallen) te voorkomen!

Afwijkend slikpatroon

interdentaal slikpatroon

Een afwijkend slikpatroon kan negatieve invloed hebben op de orthodontie behandeling. De afwijkende houding van de tong heeft grote gevolgen voor de vorm van de kaken, de stand van de tanden en kiezen, en ook op de articulatie.
Door tongpersen, naar voren of opzij, kan een orthodontische behandeling veel langer duren. Verder is er een groter kans op relaps (terugval) en wortelresorptie.


 • Logopedie


  Een Logopedist houdt zich bezig met allerlei stoornissen op het gebied van communicatie. Goed communiceren is onder andere...

  lees meer...
 • Waarom meten?


  Vestibulum bibendum semper neque eget accumsan. Morbi mattis placerat arcu, nec elementum nisi semper at. Etiam odio purus.

  lees meer...
 • Huisbezoek


  De Spraakboom behandelt patiënten aan huis, zodat mensen die slecht ter been zijn niet moeilijk hoeven te doen om een behandeling te krijgen.

  lees meer...
 • Nieuw


  Onlangs ben ik Hanen – gecertificeerd logopediste. Met de videocamera, coach en begeleid ik ouders bij het stimuleren van de taalontwikkeling...

  lees meer...
Powered by Quintera

Kwaliteiteitsregister Paramedici